hirdetés

Nehéz idők elé nézhet Kína?[FxPro]

(Trendlines.hu )2012. március 16. 13:04

hirdetés

Bár a kockázatos eszközöket manapság egyre optimistább hangulat lengi körül, addig egy olyan forgatókönyv is kibontakozóban van, mely szerint Kína hamarosan egy kemény landolásra számíthat. Az erre vonatkozó bizonyítékokat némileg bonyolítja az a tény, hogy a Kínai Holdújév Ünnepe, mely idén a szokásosnál korábban volt, nagyban torzította a gazdasági makro-adatok képét.

Azonban még így is elég jel utal arra, hogy az ország valószínűleg nehéz idők elébe fog nézni. Az autóeladások 2012 első két hónapjában, éves alapon 6,5 százalékkal csökkentek; a nyersacélgyártás jelenleg alig mondható pozitívnak, 2009 végén itt még 40 százalékos növekedést láthattunk; továbbá az exportnövekedés is jelentősen csökkent, elsősorban az Európába irányuló kivitelnél. Az ingatlanárak is csökkentek a nagyobb városokban, illetve az építkezési szektor is már a kifáradás jeleit mutatja. A távozó miniszterelnök, Wen Jiabao a múlt héten bejelentette, hogy az idei növekedési prognózist a korábban becsült 8-ról 7,5 százalékra csökkentik. A vállalati nyereségek is jelentősen csökkentek. Ugyanakkor a kínai részvénypiac is alulteljesített, relatív értelemben; a Shanghai Composite Index több mint 20 százalékkal szakadt be az elmúlt év során, és továbbra is több mint 60 százalékkal van a 2007 végén jegyzett csúcsok alatt. Kína elképesztő növekedési tempója sok részvénybefektető számára rendkívül fájdalmasnak bizonyult.

Az egyre bizonytalanabb gazdasági és pénzügyi kilátások közepette, idén a politikai vezetői poszton is változás fog beállni. A távozó elnök meglepően őszintén nyilatkozott nézeteiről, arra utalva, hogy országát egy kulturális forradalom fenyegeti, amennyiben nem teszik magukévá a demokratikus elveket. A nemzetközi befektetők egyelőre bizakodóak, hogy Kína elkerüli a kemény landolást. Bár a pénzpolitikai döntéshozók számára még számos opció áll rendelkezésre, amennyiben a helyzet tovább romlana, de ettől függetlenül egyre hangosabban kong a vészharang, ami a gazdaság jövőjét illeti. Ráadásul már a valutaárfolyamon is meglátszik a változás; a jüan – szokásától eltérően – az év eleje óta csökkenő trenden volt a dollárhoz képest.

A következő évek kihívásai hatalmasak lesznek, nem csak pénzügyi, hanem strukturális, társadalmi és környezetvédelmi téren is. Kína, előbb vagy utóbb kénytelen lesz leszállni a realitás talajára.

Forrás: FxPro Financial Services Ltd.


FxPro: Kockázati figyelmeztetés: A CFD-k, melyek tőkeáttétes termékek … (további részletek)>>
Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07)
Jogi nyilatkozat: A fenti szöveg marketing kommunikációs célra készült… (további részletek)>>>>
—————————————————————–
hirdetés

Hozzászólások

Egyetért? Tiltakozik? Mondja el véleményét!

hirdetés
OLvastad már?


A következő elemzésemen, a március hónapban megfigyelhető dollár erősödést és annak folytatását vizsgálom az eur/usd és a gbp/usd deviza párok ...