hirdetés

A halványuló arany? [FxPro]

(Trendlines.hu )2012. március 15. 11:52

hirdetés

Az arany töretlen szárnyalásában bízó kereskedők egyre jobban reszketnek, miközben az árfolyam tegnap újabb 2 százalékkal csökkent, a nemesfém így már “csak” 1643 dollárt ér unciánként. Az előző hónap elején még az 1800-as szint közelében mozgott, hat hónapja pedig majdnem 1900-ra kapaszkodott az árfolyam. Hol van tehát a kutya elásva? Elértünk volna a bika piac végére, vagy csak egy egészséges korrekciót láthattunk a szenzációs rally után?
Érdemes feleleveníteni, hogy amikor az előző évtized közepén a pénzügyi szennyvíz elkezdte elárasztani a piacokat, akkor az arany árfolyama még 425 dollár körül mozgott. A nemesfém árfolyama tehát mindössze hét év alatt majdnem megnégyszereződött.
Akkoriban azok számára vált az arany kedvenc befektetési eszközzé, akik (jogosan) tartottak attól, hogy a nagyobb központi bankok szándékosan értékelik le valutáikat különböző intézkedésekkel, pl. mennyiségi lazítással. Ugyanakkor az aranyat értékállósága miatt is vásárolták, amikor a globális pénzügyi, és elsősorban az európai bankrendszer stabilitásával merültek fel komoly aggályok. Ezek a félelmek annak ellenére sem szűntek meg, hogy az EKB masszív likviditással foltozta be a roskadozó európai bankok falait, bár a kedélyeket ez átmenetileg megnyugtatta.
Az európai pénzügyi armageddon átmeneti elhárításával, és a rendezetlen görög csőd elkerülésével egy időben az is világossá vált, hogy az amerikai gazdaság is stabilabb alapokra helyeződött, és hogy Németország is erős védőfalakat tudott építeni a beömlő szennyáradat ellen. A befektetők és a kereskedők egyre optimistább szemléletet kezdtek felvenni, melyen az összes nagy jegybank rendkívül bőkezű likviditásnövelése is segített.
Így a kereskedők a hozammal nem kecsegtető befektetéseknek (deviza, rövid futamidejű államkötvények és arany) egyre inkább hátat fordítottak, és a hosszútávon stabilabb nyereséget kínáló eszközöket kezdték előnybe részesíteni. Az amerikai részvényindexek már ki is lőttek, többnyire a rendkívül magas kockázati prémiumok miatt; az S&P index pl. nem kevesebb, mint 11 százalékkal nőtt az év eleje óta.
Persze még egyáltalán nem veszett ügy az arany. A tőzsdén kereskedett aranytartalékok pl. kedden rekordmagasságba szöktek, a befektetők tehát még messze nem adták fel. Továbbá az is elképzelhető, hogy a központi bankok a tőkepumpával valójában csak elhalasztották az ítélet napját.
Ugyanakkor vitathatatlan, hogy az arany az elmúlt időben valamelyest veszített csillogásából.

Forrás: FxPro Financial Services Ltd.


FxPro: Kockázati figyelmeztetés: A CFD-k, melyek tőkeáttétes termékek … (további részletek)>>
Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07)
Jogi nyilatkozat: A fenti szöveg marketing kommunikációs célra készült… (további részletek)>>>>
—————————————————————–
hirdetés

Hozzászólások

Egyetért? Tiltakozik? Mondja el véleményét!

hirdetés
OLvastad már?


Az Amerikai Jegybank (Fed) tegnap este egy nehézkes kötéltáncba kezdett, egyfelől optimista hangokat ütve meg a gazdasággal kapcsolatban, másfelől nyitva ...